Планина Ртањ

 

Ртањ је планина која се налази у источној Србији, надомак Бољевца. Припада Карпатским планинама, а највиши врх је Шиљак (1565 м) и представља природни феномен крашког рељефа.

 
 

Специфичан распоред стена крашког рељефа није утицао само на биљни покривач, на воде и изворе Ртња, већ и на његов облик. Па ако погледамо на Ртањ са севера или југа, он нам се указује као дугачак гребен у облику трапеза, док је доле широк и масиван, горе се сужава у узани ивичасти зид.

 
 

Ртањ спада у карпатско-балканске планине, нагло се диже из равнице и завршава скоро правилном купом, па многи верују да је и Ртањ пирамида слична онима у суседној Босни. Тространа пирамида са истом оријентисаношћу странама света, као и његова троугласта основа, са својим односом углова и страницама, ову планину сврстале су у категорију седам светских чуда, као ремек дело природе.

 
 

Са Шиљка се пружа прекрасан поглед. Види се Авала на северу, види се Дели Јован, Стол, Велики Крш, на југо-истоку Стара и Сува планина, а на југу када је баш добра видљивост, види се и Шар-Планина. Ртањ је познат и по Сатуреја монтани, а то је Ртањски чај. Користи се као афродизијак, за плућне болести, лечење прехлада и слично.