Стара Планина

 

Постоје приче да су се стари народи страшно мучили да одгонетну и објасне планине Балкана. У грчкој митологији спомињу се Атласи, који подупиру небеса, а легенда још каже да је највећа и најлепша "соха небска" Стара планина-кров Србије. Без ње, верује се, небеса би се срушила на земљу и њене становнике.

 
 

Стара планина је природна граница између Србије и Бугарске. Са њеног највишег врха, Миџора (2169 метара), не виде се "сва мора Балкана", како приповедају легенде, али се пружају непрегледни пашњаци, златоносни потоци, старе шуме, самоникле плантаже боровница. У ведро јутро поглед иде све до плавог Дунава.

 
 

Слобода, бесконачност и лепота, речи су којима се описује Стара планина. Ни модерна времена нису јој могла ништа. Задржала је своју тајновитост, своја света места, древне обичаје. Планинари и пустолови, авантуристи и природњаци, мали и велики, враћају јој се изнова и изнова, никако да се усагласе у ком годишњем добу је најлепша. У једном се слажу: када у свитање "освојите" Миџор, а изнад вас нема ничега осим ужарене лопте сунца, имате осећај да сте слободни да уради те све што пожелите. Стара планина има дивну климу и лети је право задовољство шетати по њој. Мирисне траве, дрхтај старопланинске седефице, лептира који живи само овде, ваздух прочишћен изненадном летњом кишом "на облак" и дахом боровине… Око вас, хајдучка трава, кантарион, мајчина душица, бројне врсте орхидеја и као трешња на врху колача-росуља, биљка месождерка, чија су храна инсекти. Воли да позира испред фото-апарата. Ако никада нисте били , замислите како се километрима око вас пружају стогодишње шуме, гребени, планински потоци и водопади невероватне лепоте. То је Стара планина. Стада коња долазе на кладенац и можете да чујете како се лишће помера на благом поветарцу. До највишег врха, Миџора, стиже се лако, јер је заравњен и питом. Ипак, на преко две хиљаде метара, време се брзо промени, па шетаче, кренуле по сунцу, не ретко сачека снежна вејавица.

 
 

Систем жичара и стаза, изградња смештајних капацитета, допринела је да Стара планина постане драгоцени туристички простор. На висовима око Миџора и Бабиног зуба снег се задржава 150 дана у години, а на заклоњеним местима понекад остаје и до јуна. Стазе "Коњарник" и "Сунчана долина" са четвороседном жичаром и првом гондолом у Србији користи током зиме и до 1500 скијаша на сат.