Планина Тара

 

Планина Тара је једна од наших најлепших планина и свакако један од најпривлачнијих предела Србије. Покривена густим четинарским и листопадним шумама, проткана пашњацима и ливадама, ова лепотица планинског система Србије али и целог континента, свакако заслужује епитет Краљице планина.

 
 

Спој изузетних природних услова и јединственог амбијента, Планина Тара представља ретку туристичку драгоценост и идеално место за одмор и рекреацију, како за врхунске спортисте и планинаре, тако и за рекреативце и заљубљенике у природу. Захваљујући идеалним природним условима и значајним смештајним капацитетима, како хотелским, тако и сеоско-апартманским, пружа изузетне могућности за туризам свих 365 дана у години. Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.992 ha .Просечна надморска висина планине Таре је 1200 м. а највиши врх је Козји рид (1591м). Једна словенска легенда каже како је планину Тару, због својих бројних и непоновљивих природних лепота, изабрао добри бог Тар, да на њој проживи свој божански живот, а по коме је ова планина и добила име.

 
 

Најпознатији туристички локалитети на Планини Тари су Митровац, Калуђерске Баре, Заовине са својим језерима, Шљивовица, Соколина, Предов Крст и прелепи видиковац на њему. Туристички локалитет Митровац на Тари смештен је на истоименој висоравни на 1082 мнв. Карактеристичан је по повољним климатским условима са великим бројем сунчаних дана. На Митровцу се налази ловачки дом и објекти Центра дечијих летовалишта и опоравилишта из Београда по којима је најчувенији. Следеће туристичко насеље и најпопулатнији туристички центар на планини Тари су Калуђерске Баре. Клуђерске Баре налазе се на југоисточној страни планине на 1059 мнв. На Калуђерским Барама постоје уређене пешачке стазе као и стазе за скијање и санкање. Између Митровца и Калуђерских бара налази се село Шљивовица које је такође популарно међу домаћим туристима. У Шљивовици нема већих објеката за смештај и угоститељство већ исте потражите у кућама домаћина који се баве издавањем. Уколико сте љубитељ руралног туризма, Шљивовица је право место за вас.

 
 

На крајњем западном делу Таре налази се туристички локалитет Предов Крст. Предов Крст је уједно и најудаљенији и најнеприступачнији део Таре до кога се стиже преко Бајине Баште и Перућца, кроз уски кањон реке Дервенте. Предов крст ограничен је језером Перућац и границом са Босном и Херцеговином. Управо оваква забачена позиција учинила је да Предов крст остане најочуванији део планине Таре са потпуно очуваним и разноврсним биљним и животињским светом. Највиши врх Таре Козји рид налази се баш овде. И то није све, Кањон реке Дрине, језеро Перућац, Река Година, Бајина Башта, кућица на Дрини, Мокра Гора, Шарганска осмица, Манастир Рача, све су то локалитети које можете видети ако решите да посетите краљицу планина, Тару.