Река Дрина

 

Река Дрина се налази у западној Србији и чини природну границу између Србије и Босне и Херцеговине. Дрина настаје спајањем Таре и Пиве код Шћепан Поља, између вртоглавих масива Сињајевине и Дурмитора у Црној Гори, а после 345 км тока улива се у реку Саву. Дужина тока Дрине кроз Србију износи 220 километара.

 
 

Река Дрина је рај недирнуте природе и сматрају је једном од најлепших и најчистијих речних токова Европе. Река Дрина је планинска, обимна, зелена, божанствена, таласаста река са брзацима, која протиче кроз пејсаже прелепих околних планина, клисура, кањона, шума и вртоглаво чистог ваздуха.

 
 

Кањон Дрине је 3. по величини кањон у свету, после кањона Колорада и кањона Таре. Простире се у дужини од 54 км. Стрме литице кањона са леве и десне обале реке Дрине, са богатом флором и фауном, величанствен су призор који никога не оставља равнодушним. Посебно у доњем току Дрина ствара бројне меандре који протичу кроз теснаце и долине, због чега се Дрина сматра једном од најлепших река Балкана.

 
 

Сплаварење на реци Дрини има дугу традицију, па се у славу старих сплавара, који су реком превозили грађу, у јулу сваке године одржава „Дринска регата“. Дрина колико је дуга толико је и лепа, заносна и вредна поштовања, она је незаобилазна ставка за посетити јер сваки километар њеног тока носи посебну причу и доживљај. Висока концентрација раствореног кречњака доводи до тога да воде Дрине имају карактеристичну зелену боју, због чега је још и зову “Смарагдна лепотица”.