Река Градац

 

Река Градац је смарагдни бисер западне Србије која својим нијансама зелене боје доказује своју бистрину и чистоћу. Иако је проглашена најчистијом реком у Србији, сматра се да је једна од најчистијих река у Европи. Вода из реке је веома чиста и одлична за пиће.

 
 

Река Градац настаје од Повленских потока и извора од којих су најзначајније Буковска река и Забава. Обрушавајући се низ падине и обронке ова упорна и тврдоглава река крчи пут пред собом, чак и понире и поново извире остављајући иза себе призоре од којих застаје дах. Као да је ништа не може зауставити у доношењу кристално чисте и хладне воде, као да ништа не може да спречи даривање живота њеним бујним зеленим обалама.

 
 

Управо то је и разлог импресивног биљног и животињског света. У води се мешкоље корњаче, жабе, пастрмке и кленови, кроз траву се прикрадају поскок, смук и белоушка, а са висине све посматрају сове, јастребови и орлови. Мало дубље у густој шуми се могу наћи срне, зечеви, лисице, дивље свиње, али и изузетно ретке орхидеје и велики број гљива. Главни становник је речна видра која је и главни симбол Градца.

 
 

Градац је сам по себи веома специфична река, јер се од свог изворишта и, па све до ушћа у реку Колубару, тече кроз клисурасти крајолик у дужини од 28км. Сам кањон Градца, који је усецан кроз векове, дуг је 22.7км и представља праву авантуру.

 
 

На Градац можете отићи да бисте се купали, камповали, уживали у природи ходајући кроз кањон дуг двадесетак километара који је изузетно проходан, без већих препрека или озбиљних узбрдица, тако да за пролазак није потребна нека посебна опрема а ни кондиција.

 
 

Такође имате прилику да видите манастир Ћелије, задужбину краља Драгутина Немањића, из XIII века. А у селу Лелић можете видети истоимени манастир, задужбину чувеног владике Николаја Велимировића.