Река Тиса

 

Тиса, средњеевропска река, најдужа притока реке Дунав. Извире у Украјини, на Карпатима. Протеже се кроз Украјину, Румунију, Словачку, Мађарску и Србију, где се код Старог Сланкамена улива у Дунав.

 
 

Тиса је пловна целим својим током кроз Србију, у Србију улази ниже града Сегедина и тече између Бачке и Баната у дужини од 164 километара. Код Титела се налази и речно острво, изузетна реткост на току реке Тисе.

 
 

Река Тиса је богата ципринидним врстама риба, као што су шаран, деверика, бела риба, као и алохтоним врстама, као што су тостолобик, амур, сребрни караш, бабушка. Од грабљиваца у Тиси најзначајнији су сом, штука и смуђ.

 
 

„Цветање Тисе“, чаробан и јединствен призор, феномен који одузима дах.
Тиски цвет више милиона година очарава људе својом ритуалном љубавном игром, лепотом свог облика и боја. Једном годишње процвета Тиса, дан цветања никада се не зна, јер не цвета увек у исто време. Тиски цвет који три године живи у муљу ових дана излази на површину воде да би продужио своју врсту, али и одмах скончао, док иза њих на реци остају цветови, као призор који очевице оставља без даха. Прво се пољављују ларве мужјака, из којих се убрзо излегу инсекти. Нешто касније се појављују и ларве женки, а након тога почиње масовни “свадбени лет”. Над површином реке лете хиљаде жутих инсеката, занесени љубавним жаром дочаравају настанак света. Незаборавни доживљај употпуњује шум њихових свиленкастих крилца. Сутон дана им одузима снагу коју су током три дуге године акумулирали у тамном кориту реке. Површина воде тада изгледа као да је прекривена маилм белим цветовима. Након тога мужјаци умиру а женке лете још извесно време узводно, затим се спуштају на површину воде и полажу 6000 до 7000 јаја, а затим и оне умиру. Из оплођених јајашаца за две три недеље излегу се ларве које се укопавају у глиновити део корита реке. Иако развој ларве траје три године, овај крилати "цвет" живи само један дан.

 
 

Тиса је река које су се људи плашили, али су је одувек волели и поштовали. И она је заиста таква, вредна љубави и поштовања. Са својим окружењем Тиса формира прелепи амбијент, створен за уживање. Љубитељи река се увек враћају на Тису, а сваким одласком са ње остају им незаборавне успомене.