Река Врело

 

Река Врело налази се на десној обали Дрине, у насељу Перућац, 13 км узводно од Бајине Баште, и припада Националном парку Тара. Важи за једну од најкраћих река у Европи. Ток реке је дугачак тачно 365 метара, па се због дужине свога тока зове и река Година. Дужина њеног тока се не мења јер истиче из крашког терена, а на ушћу се налазе чврсте стене које вода не може да однесе.

 
 

Река Врело настаје од јаког крашког врела Перућац на надморској висини од 234 метра у подножју планине Таре. Вода Врела потиче од дренираних падавина са пространог платоа Таре. Просечна издашност перућачког врела је 330 л/с, док је просечна температура воде око 10 степени. Река Врело је бистра, провидна речица која се прелепим водопадом са висине од 10 м улива у Дрину.

 
 

Врело је порибљено калифорнијском пастрмком и има све што имају и оне много веће светске реке, велики моћни извор из кога куља беличаста вода, један рибњак на десној обали, воденицу на левој, једну леву притоку у виду бистрог поточића, насеље на левој обали, два моста…

 
 

Дрина са реком Врело је у акцији избора седам српскх чуда природе у организацији Туристичке организације Србије проглашена за прву природну лепоту Србије. Зато ако сте у прилици, не прпустите да видите ово чудо природе.