Соко Град

 

Соко град је смештен у еколошки очуваном амбијенту атрактивног излетишта Лептерија, у клисури реке Моравице, на само 2 км од Сокобање, највеће ваздушне бање у Србији.

 
 

Утврђење је настало у периоду освајања ових простора од стране Римљана (I век пне). Касније у току бурних историјских догађаја на овом простору, није губио на свом значају. Утврђење се састоји из два дела, доњег и горњег града. Горњи град поседује зидине одбрамбених кула и висок заштитни зид са отворима за топове као и цистерну за воду. Постоји неколико кула са осматрачницама, постоји и главна кула, која је на највишем месту.

 
 

Доњи град је петоугаоног облика и има две куполе. Само место на коме је подигнута ово тврђава, утицало је много на њену основу, облик и изглед. Обзиром да је реч о једном стеновитом узвишењу и сама тврђава је високо подигнута, а зидови су јој били јаки и стабилни.

 
 

На самом граду делимично су урађени рестаураторски радови, а од 1982. год. проглашена је Спомеником културе од великог значаја и налази се под заштитом државе.

 
 

Ако желите да видите лепоту овог града, морате уложити мало труда, јер је сам успон до њега прилично захтеван. Висинска разлика од почетка стазе до врха није занемарљива. Једно је сигурно, када се попнете на Сокоград уживаће те у изванредном погледу, а није немогуће да изнад вас угледате и орла који тражи плен.