Водопад Бигар

 

На путу Књажевац – Пирот, у близини Калне, подно Старе планине, на око 455 мнв налази се водопад Бигар, природна атракција која се мора видети. Вода се прелива преко 35 метара високог, лаког рупичастог камена (бигра), по коме је и водопад и добио име.

 
 

Водопад Бигар је до недавно био мало познат широј јавности. У околини водопада уређен је мали паркинг и постављене су клупе крај бистре, ледене и чисте воде, која може и да се пије из вира испод двадесетак метара високог водопада. Фасцинантно је то што овај водопад прави речица, дуга свега километар. А, ако пођете узводно, наићи ћете на још два водопада, један висок 17, а други 15 метара. Уз све то, остаћете задивљени призором који вам пружају на десетине каскада, тако да ћете имати утисак да сте у самом предворју раја.

 
 

Изнад водопада, сакривена у густом растињу, налазе се мала кречњачка језерца необичне плаво-зелене боје. До њих се може доћи када се испред водопада Бигар скрене десно на земљани пут према манастиру Светог Онуфрија (XV век), или ако се од водопада пешке крене узводно уређеном пешачком и бициклистичком стазом. На месту, које народ овог краја зове "лудо врело", испод каскадних језера, некада је жито млело дванаест воденица. Уколико вас на излету изненади киша, можете се сконити у неку од њих.