Водопад Калуђерски скок

 

У Србији постоји преко 90 водопада, а чак трећина се налази на Старој планини, међу њима је и Калуђерски скок или Калуђерски скокови, највећи водопад Србије од чак 232 метра. Овај каскадни водопад се налази на надморској висини од 1554 метра, примарно захваљујући постојању каскада спушта се на 1322 метра надморске висине. Хоризонтално удаљење од прве до последње тачке мерења износи 404 метра.

 
 

Занимљивост у вези са овим чудом природе јесте положај каскада, што му и даје изглед од кога застаје дах. Поред оних које се налазе под нагибом од 50 или 60 степени, има и оних које су постављене скоро под правим углом.

 

Званично га је измерио Драгован Стојадиновић Шуле 9. јуна 2012. године, али за обилазак овог места потребно је целодневно планинарење. До њега се једним делом долази пробијајући се кроз веома стрме и ризичне усеке и најнеприступачније пределе Старе планине, кроз које је могуће проћи само када нема пуно вегетације. Управо је зато најбоље обићи га у рано пролеће, када се снег још увек топи, па водопад обилује мноштвом воде. Лети га не обилазе чак ни најискунији планинари.