Водопад Рипаљка

 

Водопад Рипаљка код Сокобање стављен је под заштиту државе 1949. године. И управо тај 11. април 1949. год. узет је за датум обележавања Дана заштите природе у Републици Србији.

 
 

Овај водопад уједно је први споменик природе у бившој Југославији. Налази се свега 5 км од центра Сокобање, на планини Озрен. Име је добио по локалном говору мештана који уместо глагола “скакати” користе глагол “рипати”. Отуда водопад у Сокобањи “рипа”. Састоји се из 11 каскада чија је укупна висина око 40 метара, а највећи од њих висок је 11 метара и познат као Велика Рипаљка. Испод њега је један мањи водопад висине 5 метара, а остали су мањи, од 0,5 до 2 метра. Око њих се налази бујна вегетација па се готово и не виде.

 
 

Рипаљка је једна од незаобилазних атракција овог краја и међу омиљеним код посетиоца Сокобање. Како се процењује, годишње га посети преко 60.000 туриста. Ако желите да посетите ово величанствено место, најбоље је да га посетите почетком пролећа. Услед топљења снега и киша, велика количина воде која пада са висине од 11 метара представља импозантан призор.

 
 

Водопад Рипаљка је настао на речици Градашници, која се испод Сокобање улива у реку Моравицу. Сокобања се нажалост годинама уназад мучи са водоснабдевањем, зато се немојте изненадити ако водопад лети пресуши.